Haine perfecte

Maxine

luni, 4 august 2014

Minoritatea conduce întotdeauna



Nu sunt puțini la număr cei care cred că poate exista democrație. Societatea cu acest atribut a fost "inventată" în Grecia antică… și din câte îmi amintesc, numai nobilii votau…
Nimic nu s-a schimbat… nu există nicio țară în care cetățeanul de rând să își găsească locul printre aleșii neamului său.
Voi ilustra cele de mai sus cu două exemple simple.

Un exemplu matematic: am considerat o țară ipotetică, formată din numai cinci regiuni administrative ( să le spunem județe ) și în care există numai două partide politice. Să presupunem că reprezentăm fiecare 100.000 de locuitori printr-un cerculeț. Cei reprezentați prin cerculețe gri deschis fac parte din ( sau simpatizează cu ) partidul A, în timp ce opțiunea politică a celor reprezentați prin cerculețe gri închis este partidul B.
Pe fiecare rând am reprezentat câte un județ. Este clar că – în trei din cele cinci județe – vor învinge reprezentanții partidului B. Deci B va conduce țara, deși o numărătoare simplă a cerculețelor ne determină să afirmăm că cei care votează A sunt majoritari!


Un alt exemplu este așa-zisa democrație românească: se prezintă la vot cam 45% dintre alegători, iar dacă 51% dintre aceștia își exprimă opțiunea pentru un anumit partid politic ( sau președinte ) A, atunci A va câștiga alegerile. Asta înseamnă că 22,95% au decis soarta țării, în vreme ce 77,05% dintre cetățenii cu drept de vot nu se regăsesc printre cei care sunt – măcar ipotetic – reprezentați!

Există soluții?!
Deși o democrație autentică nu poate să existe, sunt șanse să revigorăm societatea prin unele măsuri care ne stau la îndemână, dar și prin intermediul unora care sunt – în momentul de față – o utopie.
1. În primul rând, ar trebui ca toți cetățenii cu drept de vot să se prezinte la urne. Chiar dacă unii motivează că au mai votat și au fost dezamăgiți, alți dau vina pe comoditate, asemenea moftulețe ar trebui ignorate. Poate că nu ar fi rău să existe o stimulare pentru ca fiecare să-și exprime opțiunea… ( de constrângere nu poate fi vorba: atunci unde ar mai fi democrația?! )
Sigur, au existat și situații în care cetățenii au încercat să-ți exprime votul dar nu au fost lăsați. Motive precum: "Ți-a expirat cartea de identitate", "Nu poți vota cu buletinul", "Nu ai nu'ș ce rezidență" trebuie să dispară o dată pentru totdeauna! Iar cei care au hotărât în acest mod – împotriva democrației – trebuie trași la răspundere! Pentru că, Dragul meu Legiuitor ales de semenii mei prin pârghii ale democrației, din moment ce am un document de identitate, fie el chiar și  un permis de conducere expirat, cu care dovedesc că sunt EU, obligația ta este să mă lași să-mi exercit drepturile… iar dacă nu aveam acel drept, mă poți trage la răspundere!
2. Măsuri ferme pentru a preveni furtul de voturi și votul multiplu. Un exemplu în acest sens este verificarea minuțioasă a listelor suplimentare. Cred că vă amintiți acele localități în care prezența la urne a atins și 150%... or fi fost niște autocare cu nuntași, așa cum afirma unul dintre primari… sau niște turiști electorali?!... Noi, cetățenii de rând nu vom ști niciodată…
Chiar dacă verificarea listelor suplimentare este extrem de migăloasă, cei care se autosesizează și le verifică merită toată admirația și recunoștința noastră. Iar pedeapsa pentru cei găsiți vinovați de vot multiplu și de furt de voturi ar trebui să includă și suspendarea dreptului de a vota!
3. Elaborarea unui sistem legislativ care să interzică migrația politică a celor aleși. Nu de puține ori, cetățeanul de rând, care nu face politică, alege candidatul nu pentru calitățile sale, ci pentru faptul că îl vede ca reprezentant al unui anumit partid, de la care are anumite așteptări…
Mulți dintre noi au observat cum diferiți politicieni, aleși în diferite posturi politice, cu puțin timp înainte de expirarea mandatului și se înscriu într-un alt partid sau candidează ca independenți.
De fapt, politicianul Xulescu fie constată că partidul pentru care a candidat nu-l mai primește pe listele sale, fie află din sondajele de opinie preelectorale că un alt partid are șanse mai mari! Ca simplu cetățean care nu face politică, eu îi înțeleg pe cei care își dau demisia dintr-un partid! Presupun că – pur și simplu – nu se mai regăsesc în doctrina politică a acestuia. Însă consider că – dacă un senator, un deputat, un primar, un consilier a candidat pe listele unui anumit partid – în momentul în care își dă demisia din acel partid, ar trebui să-și dea demisia și din funcția pe care o ocupă. Cu atât mai grav este faptul că se și înscrie în alt partid și continuă să-și ia leafa din bugetul de stat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Asta e o sfidare a opțiunilor alegătorilor!!! Și – sincer – consider că ar trebui să li se interzică să mai candideze vreodată!
4. Pedepsirea celor care nu țin seama de voința poporului. Un exemplu în acest sens este acel referendum la care – vă mai amintiți?! – am fost întrebați dacă dorim un parlament unicameral și un număr mai mic de parlamentari… Se pare ( cel puțin așa ni s-a spus atunci! ) că noi, cetățenii de rând, ne-am exprimat opțiunea de a îngrășa un burțile unui număr mai mic de aleși ai neamului! Și – ca o sfidare a dorinței noastre – România are astăzi cel mai mare număr de parlamentari pe care l-a avut vreodată! O dovadă incontestabilă că aleșilor noștri nu le pasă de noi… indiferent de culoarea politică, îi interesează numai propria prosperitate!

În concluzie, dragilor, reîncepeți să mergeți la vot! Numai așa îi veți determina pe aleșii noștri să vadă că vă pasă… și poate vor fi mai puțini oportuniști printre ei… poate că veți da o șansă democrației!