Haine perfecte

Maxine

duminică, 3 iunie 2018

Cine știe totul despre tine?

Protecția datelor personale a revenit în atenția tuturor. Unii politicieni și unii jurnaliști lipsiți de profesionalism încearcă să ne abată atenția asupra S.R.I.

Adevărata problemă nu stă însă în interceptarea convorbirilor, ci este mult mai periculoasă și mai profundă. Mă gândesc că într-o zi, dacă un hacker se va supăra pe viață, Paf! vă dispărea vechimea ta în muncă! Paf! va dispărea asigurarea mea de sănătate!

Când eram copil, tata m-a învățat să nu-mi știe nimeni nici voia, nici nevoia! Îmi dădea ca exemplu familia unor persoane importante din cartier, care se lăudau tuturor că pleacă în concediu la mare. În dimineața zilei următoare, cinci bărbați îmbrăcați în salopete curate au intrat în locuința lor. Vecinii i-au luat la rost, deranjați de faptul că muncitorii se aflau acolo în lipsa proprietarilor. Însă muncitorii erau spilcuiți și vorbeau frumos... ei le-au explicat că au fost angajați să ducă toată mobila la o casă de vacanță a familiei, pentru că în ziua următoare veneau zugravii... în timp ce se aflau la mare, oamenii voiau să-și redecoreze locuința.
Așa că mobilele, blănurile, tablourile și bijuteriile au fost încărcate într-un tir! Și duse au fost! Să vă mai spun că nici picior de zugrav nu a apărut în ziua următoare?! Dându-și seama că au fost înșelați de aparențe, că bărbații nu erau niște angajați profesioniști ai unei firme de transport de mobilă, ci niște hoți experimentați, vecinii au anunțat Poliția! Însă nimeni nu i-a putut identifica pe cei cinci!

Dacă citești aceste rânduri, aș vrea să știi că tu ești cea persoana care îți încalcă intimitatea și îți divulgă datele personale:
Când faci transmisiuni în direct dintr-un club din Mamaia, nu le arăți doar prietenilor cât de bine te distrezi, ci le oferi și hoților informația că - în acel moment - în locuința ta se află numai pisica și papagalul.
Când îți fotografiezi surioara în fața grădiniței pe care o frecventează sau când în poza ta apare numărul de înmatriculare al mașinii de familie, oferi pe tavă informații prețioase unui eventual psihopat sau infractor.

Nu, ideea nu e să nu ai cont pe rețelele sociale, ci doar să ai grijă ce informații divulgi despre tine și cei dragi! Iar istorioara privind firma de... transport de mobilă datează din perioada când internetul nu fusese inventat: o dovadă că aceeași prudență e necesară și atunci când vorbești despre tine și cei dragi!

Dar problema datelor personale nu se referă la aceste mici indiscreții...

Zeci de mii de jandarmi, zeci de mii de polițiști, zeci de mii de medici, mii de angajați ai băncilor și câteva sute de specialiști IT au acces la datele noastre personale: numele tău, adresa ta, codul tău numeric personal, venitul tău lunar, problemele tale de sănătate se află la un clic distanță de ei!

Or fi ei toți de încredere?!

În afară de aceștia, câteva sute de mii de softuri rău-intenționate scanează bazele de date, căutând deficiențe de securitate, cu scopul de a fura toate aceste date!

La ce le-ar folosi?!

Despre asta voi povesti în articolul următor!

Între timp, rămâi alături de noi, pe pagina de facebook România de astăzi !

Iar dacă ești interesat de lumea virtuală, poți citi mai multe despre criptomonede și despre activitățile de minerit virtual !


vineri, 1 iunie 2018

6 milioane de români


Ați urmărit și voi știrile? Se afirmă că SRI a ascultat 6 milioane de români! Eu cred că atâția suntem de toți, dacă îi exceptăm pe copiii care au sub 10 ani, pe cei care n-au trecut prin România în ultimul an, pe bătrâneii care nu mai pot ieși din case și pe cei care nu folosesc telefonul...


De fapt, nu sunt numai 6 milioane, pentru că, dacă Icsulescu are telefonul ascultat, înseamnă că Isculescu nu e chiar "Neica-Nimeni", probabil că l-or fi sunând și pe el vreo 5-6 oameni pe lună, aceștia au fost și ei ascultați, chiar dacă convorbirile lor n-ar fi trebuit să constituie obiectul acestei activități!

În concluzie, n-a mai rămas nimeni care să nu fi fost ascultat! Așa că, după părerea mea, sunt chiar egoiști! În primul rând, ar trebui să se amestece în conversații: sigur că ei știu - după atâtea ore de ascultare - cea mai bună rețetă de sarmale! Să ne consoleze când ne e greu! În al doilea rând, consider că nu e frumos din partea lor că nu ne dau și câte-un "Like" la selfie-uri!

Lăsând gluma de-o parte, fiecare din cei 6 milioane de români despre care se presupune că au convorbirile interceptate, folosește telefonul mobil un anumit timp. Să presupunem că e vorba de o medie de o oră și 20 de minute zilnic. Rezultă un total de 8 milioane de ore pe zi care trebuie ascultate, deci un necesar de un milion de angajați ai Serviciului Român de Informații, care se ocupă numai și numai de ascultarea convorbirilor. Uau... 1 milion de "ascultători"!!!

Sigur, problema politicienilor se referă la felul cum pot fi folosite aceste informații: de exemplu, dacă există un mandat de interceptare pe numele lui Icsulescu, pentru suspiciunea unor infracțiuni de corupție, iar lui Icsulescu îi trece prin cap să facă o crimă, e cinstit să fie folosite interceptările pentru a-l băga la "zdup" pentru crimă?! Nu! zice Icsulescu! și se pare că a și legiferat acest lucru!!!

Pentru cetățenii "de rând", rămâne doar problema datelor personale. Nu, nu a intimității, ci a datelor personale. Următorul articol va fi despre datele personale colectate în mod oficial.

Însă, fiindcă a venit vorba despre intimitate, să știți că nu există așa ceva. Chiar și dacă ești în propria locuință, pe la fereastră poate trece drona vecinului, din cer te privesc un balon meteorologic și câțiva sateliți... și toate acestea sunt echipate cu camere video performante... Iar atunci când vorbești la telefon, vecinii tăi și/sau ai interlocutorului tău ascultă o parte însemnată din convorbire...

Rămâneți alături de noi, pe pagina de facebook!