Dintre cele câteva zeci de mii de persoane care au fost contaminate în Piața Victoriei, mai puțin de 500 au beneficiat de îngrijiri medicale. Restul așteaptă liniștiți ca efectele substanțelor toxice la care au fost supuși să treacă de la sine: În realitate, ei ar trebui supuși unei proceduri de decontaminare, pentru că pe ei au fost pulverizate substanțe care sunt asimilate armelor chimice.
Dacă v-ați aflat în Piața Victoriei sau pe una dintre străzile adiacente în seara zilei de 10 august sau în una dintre serile următoare, fie că ați participat la proteste, fie că ați fost desemnați să vă aflați acolo - în calitate de jurnaliști, personal medical, forțe de ordine sau turiști care se deplasau de la hotel la restaurant (Voi nu știți că nu-i bine să mănânci noaptea?!) este important să știți să preveniți efectele așa-numitelor gaze care au fost dispersate în acea zonă.
Încă nu se știe ce substanțe au fost folosite! Pe bună dreptate, jandarmii care au folosit acele spray-uri și grenade nu cunosc ce conțin ele, în ce concentrație, care e antidotul! Muniția - probabil - nu avea etichete care să conțină compoziția chimică, antidotul, prevenirea efectelor secundare.
Ofițerii de rang înalt cunosc însă aceste mici amănunte, dar nu le pot comunica medicilor dintr-un motiv simplu: nu au primit ordin! Ceea ce trebuie să înțelegeți este că Jandarmeria Română este o structură militară: jandarmii acționează la ordin! Ce anume au făcut într-o misiune este secret de serviciu (sau chiar secret de stat) și nu discută nici cu membrii familiei!
Iar dacă medicii nu cunosc substanțele folosite, nu pot acorda corect nici primul ajutor și nu pot oferi nici informații privind decontaminarea!
Tot ce știm deocamdată este că în seara zilei de 10 august s-a folosit așa-numitul gaz iritant lacrimogen. Deși, de regulă, se folosește un amestec de substanțe iritante, care nu sunt nicidecum gaze, ci pulberi sau lichide, care sunt ușor de inhalat atunci când sunt pulverizate.
Una dintre substanțe este cu siguranță gazul CS (al cărui component principal este 2-clorobenzalmalononitril , un cianocarbon, cu formula chimică C10H5ClN2 ). Acest gaz este considerat neletal (adică nu provoacă moartea). Totuși se cunosc câteva decese provocate de acest gaz.
Denumirea vine de la numele celor care l-au sintetizat pentru prima oară, americanii Ben Corson și Roger Stoughton, iar efectele sale sunt:
- pe termen scurt: iritarea căilor lacrimale și a ochilor, răgușeală, greață, vomă.
- pe termen mediu: probleme respiratorii, probleme dermatologice, probleme digestive, probleme hepatice.
- pe termen lung: modificări cromozomiale, efecte cancerigene, sterilitate sau pierderea sarcinilor.
Folosirea așa-zis-ului gaz iritant lacrimogen nu este permisă în război, fiind considerat armă chimică, dar se folosește în multe țări pentru a dispersa mulțimile care protestează!
În mod normal, autoritățile ar trebui să prezinte protocolul de decontaminare! Nu numai pentru gazul CS, ci pentru toate substanțele folosite în acea seară! Numai că informațiile oficiale întârzie să apară!
Ce puteți să faceți până atunci?
1. În mod normal, toate obiectele folosite în acea seară ar trebui aruncate. Dacă nu vă îndurați să aruncați hainele pe care le-ați purtat, aerisiți-le, spălați-le cu multă apă, expuneți-le din nou la aer. Repetați de mai multe ori aceste etape.
2. Spălați-vă pielea cu multă apă. Puneți - într-un pet gol - 20 grame de bicarbonat de sodiu (bicarbonat alimentar) și doi litri de apă la temperatura corpului. Pregătiți multe asemenea pet-uri. Clătiți-vă corpul și ochii cu soluția aceasta. Repetați dușul.
3. Ștergeți telefonul mobil de multe ori cu șervețele. Nu uitați să curățați și restul obiectelor pe care le-ați avut la voi.
4. Pentru a permite aparatului excretor să elimine substanțele nocive din corp, beți mai multe lichide decât simțiți nevoia. Ar fi bine ca aceste lichide să aibă PH-ul mare: laptele și apa sunt indicate, sucurile sunt contraindicate, chiar dacă sunt naturale.
5. Chiar și alimentele pe care le consumați ar fi bine să nu fie acide. Roșiile, murăturile, ciorbele acre pot să amplifice iritarea și usturimea provocate de substanțele pe care le-ați ingerat.
6. În cazul în care vă ustură ochii sau gâtul, sunteți răgușiți, aveți amețeli, vă mănâncă pielea, nu puteți respira, vă este greață sau aveți stări de vomă, simțiți că vă sufocați, aveți stări de leșin sau orice stare de rău pe care nu v-o puteți explica, prezentați-vă la medic sau - dacă este cazul - sunați la 112!
Dacă aveți intenția să mai mergeți la proteste:
1. Purtați pantaloni lungi și bluze cu mâneci lungi. E bine să aveți capul acoperit.
2. Dacă nu aveți mască de gaze, luați cu voi măcar o eșarfă cu care să vă protejați - în caz de nevoie - ochii, nasul și gura.
3. Iar copiii lăsați-i acasă!
Important de știut:
1. Responsabilitatea privind protocolul de decontaminare revine autorităților competente!
2. Acest articol nu poate înlocui sfatul medicului sau îngrijirile medicale!
Aveți grijă de voi!
Rămâneți alături de pagina: România de astăzi!
Sursa:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Gaz_CS
https://ro.wikipedia.org/wiki/Gaz_lacrimogen