Haine perfecte

Maxine

luni, 21 octombrie 2013

Ce înseamnă exploatarea gazelor de şist

Evenimentele din ultimele zile au readus în discuţie acest subiect. Se pare că zece companii de exploatare a acestor zăcăminte au toate aprobările necesare pentru a începe activitatea în diferite zone ale ţării. De aceea am considerat necesar să prezint pe înţelesul tuturor ce sunt aceste gaze, cum se realizează captarea lor şi care este impactul asupra mediului.

Ce sunt gazele de şist?

Gazele de şist se găsesc la mare adâncime. Ele pot înlocui cu succes gazul metan şi petrolul, dar utilizarea lor este considerată mai puţin dăunătoare, deoarece arderea lor degajă mai puţin dioxid de carbon.

Argumente şi contraargumente pentru exploatarea gazelor de şist

Utilizarea gazelor de şist este mai puţin dăunătoare mediului, dar exploatarea lor presupune un impact considerabil.

În primul rând, datorită faptului că se găsesc la mare adâncime, este necesară forarea verticală la adâncimi cuprinse între 2000 şi 4000 de metri. Aşa cum bănuieşti, construirea unui asemenea puţ necesită o cantitate mare de carburanţi a căror ardere înseamnă o poluare serioasă, dar şi explozibili necesari pentru a stăpunge straturile geologice dure.

În al doilea rând, zăcămintele cu gaze de şist nu sunt concentrate - ca cele de gaz metan - ci sunt disipate. Fisurile care se găsesc în rocile în care sunt acumulate gazele de şist nu sunt suficient de mari pentru a permite extragerea acestora. De aceea este necesară forarea orizontală pentru a supradimensiona aceste fisuri. Forarea orizontală se execută pe raze de mii de metri.

În al treilea rând, gazele de şist sunt scoase la suprafaţă utilizând presiunea apei. Mai concret, se introduce apă cu presiune foarte mare în puţul de forare. Acest proces e cunoscut sub numele de fracturare hidraulică. Este necesar un volum foarte mare de apă. Chiar şi pentru o singură exploatare se consumă câteva zeci de milioane de tone. Apa - o resursă importantă a Globului Pământesc - se risipeşte

În al patrulea rând, este vorba de otrăvirea pânzei freatice. Pentru a ajuta apa să scoată la suprafaţă gazele de şist, se adaugă nisip şi substanţe chimice. Aceste substanţe, extrem de toxice, trebuie să pătrundă la adâncimi foarte mari, deci tranversează pânza freatică, astfel încât apa rămasă neconsumată în procesul de forare va fi contaminată. Companiile care exploatează gazele de şist pretind că vor "cămăşui" puţul vertical, dar e greu de verificat etanşeitatea şi de garantat rezintenţa la apa ce va fi introdusă sub presiune.

În al cincilea rând, apa care pătrunde în zăcământul de gaze de şist le determină pe acestea să se ridice la suprafaţă. Acesta este momentul în care începe exploatarea propriu-zisă. Totuşi, captarea gazelor nu se poate realiza cu o eficienţă maximă: o parte însemnată se degajă în atmosferă. Lăsând la o parte pericolul de explozie datorat faptului că acest gaz este uşor inflamabil, se realizează în acest moment o importantă poluare a aerului.

În al şaselea rând, odată cu gazele de şist, se recuperează o importantă cantitate din apa care a fost injectată în puţul de forare. Aceasta este însă o apă uzată, otrăvită de numeroasele substanţe toxice: o parte dintre aceste otăvuri se vor evapora în atmosferă. În plus, orice greşeală de manipulare a acestui lichid otrăvitor poate avea un impact nimicitor asupra mediului.

În al şaptelea rând, o cantitate însemnată a apei care a fost folosită în procesul de fracturare hidraulică nu mai poate fi recuperată: milioane de litri de apă vor rămâne în straturi geologice de mare adâncime. Este cunoscut faptul că apa îşi croieşte drum prin orice: poate disloca formaţiunile prin care încearcă să pătrundă, având un însemnat potenţial distructiv.

Nu în ultimul rând, şosele distruse de utilajele de sute de tone ce urmează să se deplaseze, zgomotul asurzitor al exploziilor, trepidaţiile, distrugerea peisajului sunt alte aspecte de luat în seamă.

În concluzie...

Forarea orizontală, procesul de fracturare hidraulică , dar şi apa rămasă nerecuperată pot cauza cutremure. Otrăvirea pânzei freatice, apa uzată recuperată şi gazele de şist care se degajă în atmosferă pot cauza dezastre ecologice. Dar chiar dacă - printr-o minune - aceste efecte nu vor fi devastatoare, îndeletniciri uzuale precum cultivarea plantelor şi creşterea animalelor nu vor mai fi posibile în zonele în care au fost exploatate gazele de şist.

Nu în ultimul rând...

În Statele Unite ale Americii s-au descoperit gaze de şist la mai mică adâncime şi s-a încercat exploatarea acestora. Acest fapt a condus la scăderea preţului gazului natural cu 75%. Şi totuşi, 15 state din S.U.A. au interzis exploatarea acestor zăcăminte.
Ipotetic, zăcămintele de gaz de şist din România ar putea asigura consumul pentru următorii 100 de ani. Acest fapt nu a fost încă confirmat.
În întreaga Europă au loc demonstraţii menite să determine autorităţile să interzică exploatarea gazelor de şist.

Important de ştiut
Vei vedea mereu reportaje televizate şi bloguri care îţi prezintă beneficiile şi importanţa exploatării gazelor de şist. Pentru că publicitatea plătită reprezintă pentru ele o importantă sursă de venit!

Ţi-a plăcut articolul? Sau vrei să-l comentezi? Nu uita să ne sprijini cu un like pe pagina de facebook România de astăzi.



Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gaz_de_%C8%99ist
http://www.zf.ro/zf-24/intrebari-esentiale-despre-gazele-de-sist-ce-sunt-cum-se-extrag-ce-chimicale-sunt-folosite-ce-resurse-are-romania-si-cata-nevoie-are-de-gazele-neconventionale-11532737
http://www.zf.ro/zf-24/ce-au-insemnat-gazele-de-sist-in-sua-si-care-sunt-sansele-ca-revolutia-de-peste-ocean-sa-se-repete-aici-care-ar-fi-beneficiile-romaniei-11532666/
http://www.hotnews.ro/stiri-international-15839982-protestele-fata-exploatarea-gazelor-sist-intensifica-lume.htm

duminică, 20 octombrie 2013

Singuri împotriva tuturor

Înverşunaţi în protestele lor, locuitorii din Roşia Montană par să aibă un singur vis: locurile de muncă pe care exploatarea auriferă le-ar oferi. Minerii protestează vehement, se închid în mină. În cealaltă tabără, oamenii protestează împotriva utilizării cianurii pentru extragerea aurului din rocă, fiind nemulţumiţi şi de efectele toxice ale metalelor grele rezultate în urma tratării minereului.

Ce sunt cianurile...

Cianurile sunt substanţe chimice care conţin cel putin un grup cian (C≡N), adică un atom de carbon în legătură triplă cu unul de azot. Anionul CN- este deasemenea cunoscut ca ion cianură.
Dacă termenul ţi se pare familiar, poate fi datorită faptului că ai citit romanele poliţiste ale Agathei Christie. Ele au la bază faptul că cianurile sunt substanţe extrem de toxice. Dintre cianuri, compusul cel mai periculos este acidul cianhidric, care, pentru că este un gaz la temperatură şi presiune normală, poate fi inhalat. Ingestia orală a unei cantităţi foarte mici - de obicei 200 mg - de cianură solidă (sau soluţie) sau expunerea intr-o atmosferă ce conţine 270 ppm de cianură poate duce - în numai câteva minute - la moarte

Roşia Montană în cifre:

- de 13 ori mai multă cianură de sodiu decât toată cantitatea folosită actualmente pe continent;
- 1346 ha destinate exploatării;
- 2064 de proprietăţi strămutate;
- 975 case distruse (dintre care 41 de patrimoniu);
- 7 biserici demolate;
- 11 cimitire strămutate;
- 12.000 de tone de cianură anual, ce urmează să formeze un uriaş lac de cianură.

Impactul de mediu

Mina de la Roşia Montana ar fi cea mai mare exploatare de suprafaţă din Europa. În cei 17 de ani de exploatare, ar intra în procesul industrial 204 milioane de tone, adică 600.000.000.000 de doze letale pentru un adult. Patru masive muntoase ar fi aruncate în aer; craterele ar avea un diametru de peste 8 kilometri. Actualul sat Corna ar fi în întregime acoperit de un lac de decantare, cu cianuri şi metale grele pe 300 de hectare. Cianura stagnantă e re-emisă în aer sub formă de acid cianhidric (folosit în lagărele de exterminare naziste, desigur la concentraţie mai mare), se ataşează de particulele de praf şi rămâne în atmosferă 1-3 ani. Barajul din anrocamente (pământ şi pietre) ar avea 185 de metri înălţime şi peste 1 kilometru lungime.
Scurgerile de cianuri au mai provocat dezastre ecologice în România: în 2000, accidentul miner de la o mină de aur din apropiere de Baia Mare a provocat scurgerea de cianură considerată unul din cele mai mari dezastre ecologice din Europa, după Cernobîl. Cine a fost vinovat?! Căderile masive de zăpadă, care au avut nesimţirea să facă barajul să cedeze!!

Mize la Roşia Montană

Mizele nu sunt puţine! Se pare că clauzele contractului de exploatare au redevenţe interesante: România face cadou aproape întreaga cantitate de aur ce va fi exploatată de RMGC, după principiul "Ce găseşti, al tău să fie!"
Dar şi locuitorii din Roşia Montană au multe speranţe! Nu e vorba de locurile de muncă din minerit! Începerea exploatării înseamnă imposibilitatea de a creşte animale şi cultiva plante, îndeletniciri din care câştigau mult mai mulţi bani decât din leafa de miner!
În realitate, câteva sute de oameni aşteaptă cu interes exproprierea: cocioaba lor le va aduce o nouă locuinţă, elegantă şi complet utilată, dar şi o sumă importantă de bani.
Dezhumarea morţilor şi stămutarea cimitirelor este deja o afacere profitabilă în zonă: cele 11 cimitire înseamnă zeci de mii de morţi care se plimbă nestingheriţi pe stăzile României! Fără a avea nicio autorizaţie de dezhumare, localnicii îi vând pe euro şi locuri de veci!

Citeşte mai multe despre vânzarea morţilor din Roşia Montană aici!
Şi nu uita să ne dai un like pe pagina de facebook!

Surse:
http://www.rosiamontana.org/ro/pe-scurt-despre-proiectul-minier
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cianur%C4%83
http://ro.wikipedia.org/wiki/Scurgerea_de_cianur%C4%83_de_la_Baia_Mare_%282000%29

Există viaţă după moarte...

Din cele mai vechi timpuri, momentul în care inima încetează să mai bată este asociat cu moartea. Chiar şi peste 99,9% dintre medici cred acest lucru: dacă nu pot resuscita pacientul în primele câteva minute după stopul cardiac, renunţă şi înregistrează decesul...

... Şi totuşi, resuscitarea este posibilă chiar şi după câteva ore de la momentul când încetării bătăilor inimii

Neurologii americani au descoperit că moartea nu înseamnă o fracţiune de secundă, ci e un proces care durează câteva ore după oprirea inimii. Celulele - lipsite de nutrienţii pe care vasele de sânge le transportau către ele - încep să moară. Hipotermia (reducerea temperaturii corpului cu câteva grade sub cea normală), încetineşte această nevoie a celulelor şi face ca leziunile ce apar la nivel celular - inclusiv în ceea ce priveşte creierul - să fie minime.
Totuşi, după resuscitare, un flux brusc de sânge poate să deterioreze aceste celule. Specialiştii americani propun ca resuscitarea să fie făcută de aparate, care să controleze şi acest flux de sânge care va invada creierul şi celulele în clipa în care inima va începe să bată din nou!
Nu v-am spus nicio noutate, nu-i aşa?! cu toţii intuim că moartea e un proces de durată, ştim că celulele nu mor brusc, am văzut cum cresc unghiile şi părul după deces... am văzut pacienţi salvaţi cu organe prelevate de la persoane care au răposat...

Creierul uman e activ chiar şi după ce instrumentele de monitorizare a activităţii cerebrale afişează pe ecran o linie dreaptă

Acestă descoperire a unor medici români a fost confirmată de cercetători de prestigiu. O activitate cerebrală ciudată a fost remarcată în timp ce se monitoriza creierul unei persoane care a intrat în comă. Studiile efectuate par să confirme nu numai faptul că este posibilă supravieţuirea creierului în come profunde, dar chiar şi că unele funcţii cerebrale se intensifică, atingând un nivel mult mai înalt decât în starea de veghe.
Aşadar, faptul că persoanele care mor îşi retrăiesc întreaga viaţă ar putea să nu fie un simplu mit: oamenii de ştiinţă din Montreal sugerează că există o stare, dincolo de sfârşitul activităţii corticale, în care o zonă din creier asociată îndeaproape cu memoria ar putea trimite semnale către cortex, care generează conştiinţa. (ca şi cum şi-ar pregăti pledoaria propriei apărări la judecata de apoi, nu-i aşa?!)

Grija faţă de trupul personei răposate

Înhumarea a dovedit - încă din cele mai vechi timpuri - credinţa în înviere. E suficient să mă gândesc nu numai la obiceiurile creştine, ci şi la piramidele faraonilor în care se regăsesc toate obiectele care le-ar putea fi necesare celor înhumaţi în momentul când vor respira din nou, la sute de situri arheologice din întrega lume în care au fost descoperite nu numai oseminte. ci şi urme de articole vestimentare, bijuterii, obiecte de uz personal... să le aibă la îndemână după moarte...
Obiceiurile diferă de la o religie la alta şi sunt influenţate de zonele climatice: mai precis, în zonele în care este foarte cald, corpurile răposaţilor sunt îngropate sau incinerate extrem de rapid, uneori chiar la numai câteva ore după moarte... După aceea... gata!... nu se mai "joacă" nimeni cu trupurile lor!
Nu vreau să fabulez, nu ştiu cât de aprofundată e această cercetare ştiinţifică, dar îmi amintesc că am citit undeva că, dacă corpul unei persoane este cântărit înainte şi după deces, masa din timpul vieţii nu este egală cu suma dintre cea de după deces şi cea a fluidelor eliminate (aerul din plămâni, urina, etc.): rămâne o mică cantitate - de ordinul gramelor - nejustificată... ca şi cum s-ar mai elibera încă un fluid, sufletul, ca şi cum acesta ar avea o uşoară tentă materială...

Dar nu ştiu nicio religie, niciun popor să se joace cu trupurile răposaţilor: să le dezhumeze, mute şi strămute... să se joace de-a plimbatul trupurilor prin maşini de pompe funebre, fără acte pentru dezhumare, fără sicriu metalic etanş...

Dedic acest articol locuitorilor din Roşia Montană care au făcut din dezhumare o artă şi din trupurile morţilor o marfă, dar şi drăgălaşilor preoţi care au vegheat cu ochii lor duioşi la aceste nemernicii: . Poate că Dumnezeu vă va pedepsi pentru că v-aţi vândut părinţii, soţii, fraţii şi surorile... dar eu sper să vă găsiţi plata pe lumea asta... să vă văd pe toţi în spatele gratiilor, acolo unde vă e locul... în frunte cu autorităţile locale: primari, poliţişti jandarmi, care au ştiut despre asta şi s-au făcut că nu observă... Pentru că, plimbând cadavrele în putrefacţie pe străzile României, v-aţi jucat cu sănătatea locuitorilor acestei ţări: aţi plimbat cu voi nu numai boli transmisibile (care pot rămâne inactive în morminte timp de mii de ani, ieşind la suprafaţă în momentul profanării), dar şi bacili specifici cadavrelor.

Nu uita să apreciezi pagina noastră de facebook: România de astăzi !



Surse:

http://www.descopera.ro/dnews/11372999-medicii-romani-au-facut-o-descoperire-uimitoare-ce-se-intampla-in-creier-dupa-moarte
http://www.descopera.ro/dnews/4595730-cercetatorii-au-descoperit-noi-forme-ale-apei
http://www.descopera.ro/dnews/11249768-ce-se-intampla-in-creierul-nostru-cand-murim
http://www.descopera.ro/dnews/5884814-un-copil-aflat-in-moarte-clinica-si-a-intalnit-strabunica-in-rai
http://www.vice.com/ro/read/traficul-de-morti-de-la-rosia-montana

Bine ai venit

Aceasta e pagina noastră, a cetăţenilor de rând, pe care Sistemul încearcă să-i calce în picioare. Te aştept să-ţi spui părerea, să scrii articole, să nu scapi niciun articol necomentat. Aştept de la tine fotografii, păreri, imagini.
Promit solemn să nu încerc să-ţi influenţez opinia politică, nici votul.
Cu o condiţie: indiferent cine ne conduce, oricare ar fi numele lor sau culoarea politică, să nu-i lăsăm să uite că sunt Aleşii noştri şi trebuie să reprezinte opinia noastră!
 Dacă şi tu crezi în asta, susţine cu un like pagina noastră de facebook: România de astăzi !