Haine perfecte

Maxine

duminică, 20 octombrie 2013

Singuri împotriva tuturor

Înverşunaţi în protestele lor, locuitorii din Roşia Montană par să aibă un singur vis: locurile de muncă pe care exploatarea auriferă le-ar oferi. Minerii protestează vehement, se închid în mină. În cealaltă tabără, oamenii protestează împotriva utilizării cianurii pentru extragerea aurului din rocă, fiind nemulţumiţi şi de efectele toxice ale metalelor grele rezultate în urma tratării minereului.

Ce sunt cianurile...

Cianurile sunt substanţe chimice care conţin cel putin un grup cian (C≡N), adică un atom de carbon în legătură triplă cu unul de azot. Anionul CN- este deasemenea cunoscut ca ion cianură.
Dacă termenul ţi se pare familiar, poate fi datorită faptului că ai citit romanele poliţiste ale Agathei Christie. Ele au la bază faptul că cianurile sunt substanţe extrem de toxice. Dintre cianuri, compusul cel mai periculos este acidul cianhidric, care, pentru că este un gaz la temperatură şi presiune normală, poate fi inhalat. Ingestia orală a unei cantităţi foarte mici - de obicei 200 mg - de cianură solidă (sau soluţie) sau expunerea intr-o atmosferă ce conţine 270 ppm de cianură poate duce - în numai câteva minute - la moarte

Roşia Montană în cifre:

- de 13 ori mai multă cianură de sodiu decât toată cantitatea folosită actualmente pe continent;
- 1346 ha destinate exploatării;
- 2064 de proprietăţi strămutate;
- 975 case distruse (dintre care 41 de patrimoniu);
- 7 biserici demolate;
- 11 cimitire strămutate;
- 12.000 de tone de cianură anual, ce urmează să formeze un uriaş lac de cianură.

Impactul de mediu

Mina de la Roşia Montana ar fi cea mai mare exploatare de suprafaţă din Europa. În cei 17 de ani de exploatare, ar intra în procesul industrial 204 milioane de tone, adică 600.000.000.000 de doze letale pentru un adult. Patru masive muntoase ar fi aruncate în aer; craterele ar avea un diametru de peste 8 kilometri. Actualul sat Corna ar fi în întregime acoperit de un lac de decantare, cu cianuri şi metale grele pe 300 de hectare. Cianura stagnantă e re-emisă în aer sub formă de acid cianhidric (folosit în lagărele de exterminare naziste, desigur la concentraţie mai mare), se ataşează de particulele de praf şi rămâne în atmosferă 1-3 ani. Barajul din anrocamente (pământ şi pietre) ar avea 185 de metri înălţime şi peste 1 kilometru lungime.
Scurgerile de cianuri au mai provocat dezastre ecologice în România: în 2000, accidentul miner de la o mină de aur din apropiere de Baia Mare a provocat scurgerea de cianură considerată unul din cele mai mari dezastre ecologice din Europa, după Cernobîl. Cine a fost vinovat?! Căderile masive de zăpadă, care au avut nesimţirea să facă barajul să cedeze!!

Mize la Roşia Montană

Mizele nu sunt puţine! Se pare că clauzele contractului de exploatare au redevenţe interesante: România face cadou aproape întreaga cantitate de aur ce va fi exploatată de RMGC, după principiul "Ce găseşti, al tău să fie!"
Dar şi locuitorii din Roşia Montană au multe speranţe! Nu e vorba de locurile de muncă din minerit! Începerea exploatării înseamnă imposibilitatea de a creşte animale şi cultiva plante, îndeletniciri din care câştigau mult mai mulţi bani decât din leafa de miner!
În realitate, câteva sute de oameni aşteaptă cu interes exproprierea: cocioaba lor le va aduce o nouă locuinţă, elegantă şi complet utilată, dar şi o sumă importantă de bani.
Dezhumarea morţilor şi stămutarea cimitirelor este deja o afacere profitabilă în zonă: cele 11 cimitire înseamnă zeci de mii de morţi care se plimbă nestingheriţi pe stăzile României! Fără a avea nicio autorizaţie de dezhumare, localnicii îi vând pe euro şi locuri de veci!

Citeşte mai multe despre vânzarea morţilor din Roşia Montană aici!
Şi nu uita să ne dai un like pe pagina de facebook!

Surse:
http://www.rosiamontana.org/ro/pe-scurt-despre-proiectul-minier
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cianur%C4%83
http://ro.wikipedia.org/wiki/Scurgerea_de_cianur%C4%83_de_la_Baia_Mare_%282000%29

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu