Haine perfecte

Maxine

sâmbătă, 22 august 2015

O mașină a fost arestată! 10 întrebări au rămas fără răspuns



Nu am fost astăzi la Mamaia! Nu am fost de faţă! Cu toate acestea, voi risca să comentez ceea ce s-a întâmplat astăzi pe o plajă, cu menţiunea că – în realitate – voi vorbi despre ştire, nu despre filmul evenimentelor: dacă ştirea e falsă, atunci voi greşi şi eu!
Iată scenariul pe care îl prezintă Realitatea TV online:


1. În cursul dimineţii, cineva a observat că "pe plajă este un autoturism parcat"! Sigur că pe plajă nu sunt binevenite maşinile, dar nu cred că acest lucru apare în Constituţia României! Sau în Codul penal! Pentru că – logic – pe plajă au voie să vină ambulanţele, autospecialele pompierilor, utilajele pentru curăţenie, maşinile care aprovizionează terasele. Deci, unde scrie că pe plajă nu au voie autoturismele? Eu cred că această primă întrebare face diferenţa: în primul rând, pentru că nu cred că e de competenţa Poliţiei sau/şi a Jandarmeriei. Dacă e o hotărâre a vreunui consiliu local, atunci e de competenţa Poliţiei locale; dacă e decizia administratorului plajei, atunci e problema agenţilor de pază; dacă e o lege naţională, atunci legiuitorul a stabilit modul în care se face constatarea, sancţiunile… oricum, nu cred că există undeva această dualitate: poliţist + jandarm!!!

            2. "În cursul dimineţii, a fost primită o sesizare prin 112, la biroul Mamaia", privind existenţa autoturismului respectiv. Am văzut de multe ori maşini pe plajă… dar nu mi-ar fi dat prin cap să sun la 112… Păi, în curând ni se va pune ton de aşteptare la 112 când ne este pusă viaţa în primejdie… că a sunat un bun samaritean să spună că a văzut pe cineva aruncând gunoiul pe jos…
Cine e pilosul care a sunat? A primit amendă?
Și cum? Operatorul a stat la cioace?

3. "La faţa locului s-a deplasat o echipă mixtă, formată din poliţist şi jandarm." Aici chiar n-am înţeles nimic! Cum adică echipă formată din poliţist şi jandarm? Chiar nu ştiu nicio lege care să "formeze" echipe din civili şi militari! Ele sunt în afara legii, e timpul să ne spuneţi, cine le-a inventat şi cine răspunde pentru ele?
Dacă o asemenea… echipă(!!!) săvârşeşte o infracţiune, cazul se tot disjunge între Parchetul Civil şi cel Militar, încât bietului cetăţean nu i se mai face dreptate niciodată!

4. Prin urmare, "agentul s-a urcat la volan". Aici, presa îşi dă cu stângul în dreptul, n-am înţeles cum au ajuns cheile la poliţist… Dar pot formula a patra întrebare, numai pentru posesorii de autoturisme:
Tu de câte ori ai dat maşina să ţi-o conducă un străin? fie el şi poliţist! Că eu şi prietenii mei avem o lozincă: Maşina şi soţia nu se dau cu împrumut!

5. Poliţistul "a scos maşina de pe plajă" Dacă aş fi fost poliţist, n-aş fi făcut asta niciodată! Nici pe cel mai neted luciu de gheaţă nu patinează un autoturism ca pe nisip!
Să presupunem că asta se întâmplă – nu pe o plajă – ci în mijlocul drumului! O maşină e oprită şi lângă ea stă un şofer beat! La faţa locului se deplasează un echipaj de poliţie. Șoferul nu poate conduce, nu-i permite alcoolemia! Ce se întâmplă cu maşina?! Există o procedură pentru asta? Că eu cred că ar trebui să existe! Ar trebui să existe o procedură care să nu-l pună pe poliţist în ipostaza de a conduce un vehicul care poate avea defecţiuni, de a fi urât de proprietarul maşinii…

6. Poliţistul "a coborât lângă portiera din dreapta şi a solicitat actele." Totuşi, bănuiesc că a coborât pe portiera din stânga, apoi a ocolit maşina. Bietul cetăţean, la cât de beat era, visa să scape neidentificat, aşa că a demarat… În acel moment, "poliţistul s-a urcat pe scara de la portiere stângă faţă, s-a prins cu mâna dreaptă de stâlpul dintre uşi şi cu mâna stângă de portiere". Ceva nu se leagă, nu-i aşa? Cum a ajuns iar în stânga poliţistul?
Posibil că sunt declaraţiile poliţistului, care se află în stare de şoc după agresiune. Agresorul, potrivit alcoolemiei măsurate, nu cred că poate da declaraţii relevante: era undeva între vis şi realitate (în termeni populari s-ar spune că "i s-a rupt filmul").
Dar totuşi… nenea poliţistul… dacă tot ai condus maşina omului, de ce ai mai lăsat cheile în contact?

7. Poliţistul – chiar de la început – "a realizat că discută cu un individ băut sau drogat". Dacă omul era în pragul comei alcoolice, având nevoie de îngrijiri medicale, de ce nu aţi chemat o ambulanţă?

8. "Bărbatul a fugit imediat după incident, însă a fost prins de jandarm". Cică a fost şi încătuşat! Nici asta nu cred că există în lege: încătuşarea cetăţenilor de către jandarmi! De ce nu a sunat după întăriri?

9. Din momentul în care poliţistul a început să conducă autoturismul şi până când a fost accidentat, unde a fost şi ce a făcut jandarmul?

10. Găsiţi normal ca – atunci când un cetăţean îşi pierde minţile în alcool şi săvârşeşte o contravenţie, să fie provocat să comită infracţiuni? Mulţi oameni văd în concediu un prilej de a uita grijile de fiecare zi… Aşa că îl asociază cu alcoolul… Dar dacă un cetăţean se simte atât de beat încât nu se atinge de volan, ci stă liniştit lângă maşina lui, voi de ce-l provocaţi să comită infracţiuni?

Avem nevoie de poliţişti! Şi-i respect! Dar nu pot fi întru totul de acord cu ei!
Mă bucur că nimeni nu a fost grav rănit! Dar mă gândesc cu spaimă, că din acest şir de acţiuni lipsite de profesionalism, se puteau pierde vieţi omeneşti: nu au fost în primejdie doar poliţistul şi infractorul, ci şi toţi oamenii aflaţi în concediu la Mamaia!




Vizitează și pagina de facebook: România de astăzi


                                                                                               



Surse:
http://www.realitatea.net/cazul-poli-istului-accidentat-din-capitala-tras-la-indigo-la-mamaia-un-agent-a-fost-lovit-cu-ma-ina_1775453.html
http://www.mediafax.ro/social/barbatul-care-a-accidentat-cu-masina-un-politist-pe-plaja-din-mamaia-retinut-14684682

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu