Mai sunt câteva zile până începe examenul de bacalaureat. Iată 10 lucruri specifice examenului din acest an care te vor pune pe gânduri!
1. Examenul de bacalaureat este - probabil - cel mai lung examen din istoria României: el începe pe data de 12 februarie 2018 și se termină în data de 9 iulie (când se afișează rezultatele).
2. La probele examenului de bacalaureat vor participa și elevi care - probabil - nu vor termina niciodată liceul. (Nu există nicio garanție că elevii care susțin probele din luna februarie nu vor fi exmatriculați, nu vor rămâne repetenți, nu vor abandona, etc.)
3. Pentru a participa la examenul de bacalaureat, elevii vor lipsi de la ore. Ei nu se pot dedubla, pentru a fi prezenți și la ore și la evaluare!
4. Abia după ce vor susține unele probe ale examenului de bacalaureat, elevii claselor a XII-a vor participa la simularea acestui examen. (Vă reamintesc că simularea examenului de bacalaureat este programată în luna martie.)
5. Cu ocazia desfășurării examenului de bacalaureat, elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a vor avea ore libere. Chiar dacă vor fi concepute orare speciale, ele nu pot conține toate disciplinele! (De exemplu, în zilele de 12 și 13 februarie nu se vor efectua ore de limba și literatura română, deoarece profesorii vor evalua competențele lingvistice de comunicare orală în limba română.)
6. Ulterior, profesorii vor fi epuizați, în încercarea de a recupera orele pierdute. Recuperarea se va realiza galopând prin materie, în detrimentul elevilor.
7. Deși pentru prima sesiune este nevoie de aproape șase luni, pentru a doua sesiune sunt suficiente șase săptămâni.
8. Evaluarea competențelor digitale are un caracter aparte: se pare că mulți elevi vor fi testați în sisteme de operare pe care nu le-au văzut niciodată!
9. Dacă punctul 8 v-a pus pe gânduri, nu trebuie să vă îngrijorați: evaluatorii nu au văzut nici ei, la rândul lor, unele dintre sistemele de operare și/sau soft-urile în care vor acorda calificativele, principalul motiv fiind cel al licențelor.
10. Ca în fiecare an, examenul de bacalaureat nu se va desfășura în toate liceele și colegiile, ci numai în cele desemnate ca fiind centre de examen. Numai că, având în vedere modul în care examenul se desfășoară în acest an, profesorii și elevii vor face un adevărat slalom între licee!
Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă în perioada 12 - 22 februarie ninge abundent sau viscolit...
Sper ca rândurile de mai sus să prilejuiască un moment de reflecție organizatorilor examenului!
Mult succes celor care susțin examenul de bacalaureat!
Nu uita să urmărești pagina noastră de facebook, România de astăzi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu