Haine perfecte

Maxine

duminică, 18 februarie 2018

Vinul - un aliment savuros

Elixir al zeilor, vinul este în prezent recunoscut ca aliment și de legiuitorii țării noastre: așa cum ați observat, de câțiva ani, el nu mai este timbrat și accizat similar băuturilor alcoolice. Chiar și Biblia, prin pilda în care Iisus a transformat apa în vin, ne induce ideea că nu putem concepe o masă alcoolică fără această licoare magică.

Există mulți concetățeni care își prepară acasă propriul vin, un procent nesemnificativ al lor chiar se pricep - într-o oarecare măsură - la procesul de producere a unui vin bun, însă adevărații cunoscători vor prefera întotdeauna un vin îmbuteliat. Iată câteva idei de care ar trebui să ținem seama în alegerea vinului:

1. Asortarea culorilor
Un vin bine ales pune în valoare atât gustul bucatelor, cât și propria savoare. Pentru asta este însă nevoie, deopotrivă, de talent înnăscut și de experiență. Există totuși o regulă simplă: vinul roșu este pentru carne roșie sau vânat, vinul alb este pentru carne albă, pește sau fructe de mare.

2. Paharul pentru vin
Un vin de calitate se consumă dintr-un pahar cu picior. Mulți producători își fac timp să scrie pe etichetă câteva indicații privind modul de servire. Temperatura este importantă: de exemplu, un vin roșu sec se consumă la aproximativ 18°  C, un vin alb se poate servi ceva mai rece, dar niciodată direct din frigider! Paharul piciorului are rolul de a evita încălzirea rapidă a vinului care s-ar produce atunci când consumatorul ar ține paharul în podul palmei.

3. Momentul servirii
Nu există o lege universală: un pahar cu vin poate fi consumat chiar și între mese. Cu toate acestea, un vin sec sau demisec poate fi consumat în timpul mesei, în timp ce vinurile dulci și demidulci sunt considerate desert și se servesc după felul principal (de exemplu, după friptură,)

4. Servirea vinului
Dacă printre gazde există și domni și doamne, atunci mâncarea va fi servită de una dintre doamne, iar băuturile vor fi oferite de unul dintre domni. Dacă printre gazde există numai doamne, una dintre ele se poate adresa unuia dintre invitați să servească vinul.

5. Vin slab sau vin tare?
Sigur, gusturile nu se discută, însă eu personal prefer un vin cu un conținut mai mare de alcool, pentru că au fost produse din struguri de mai bună calitate și pentru că știu că - pentru a preveni oxidarea, oțetirea și orice alte forme de deteriorare - se folosește o cantitate mai mare de sulfiți. Însă pentru o masă fără pretenții deosebite, chiar și un vin de masă poate fi o opțiune.

7. Însemnele etichetei
Etichetele sticlelor cu vin conțin diferite abrevieri care sunt mai dificil de înțeles de necunoscători. De exemplu DOC înseamnă vin cu denumire de origine controlată, CMD înseamnă că strugurii au fost culeși la maturitate deplină, CT înseamnă că strugurii au fost culeși târziu, CIB înseamnă că strugurii au fost culeși la înnobilarea boabelor.

8.De ce vinurile de casă nu sunt o alegere prea bună?
În prepararea vinului, există frecvente greșeli: folosirea unor găleți metalice pentru depozitarea strugurilor sau a unor obiecte metalice pentru zdrobirea lor sau pentru depozitarea mustului și a vinului, timpul prea îndelungat în care a stat vinul împreună cu tescovina. Vinul devine casant, se oțetește repede, are gustul astringent al taninului.

9. Nu uita!
Chiar dacă este considerat aliment, vinul nu se bea "de sete", "de plictiseală". Este bine ca gazda să pună la dispoziția invitaților alternative: apă plată și apă minerală, precum și pahare pentru acestea. Este indicat să nu se consume decât un singur pahar (cantitatea ideală fiind între 100 ml și 200 ml). Până la urmă, vinul este o băutură alcoolică și poate da dependență.

Rămâi alături de noi, pe pagina de facebook România de astăzi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu