E la modă rujeola... Cine nu vorbește despre ea, nu există...
Eu... am încercat să-mi amintesc dacă mi-a fost administrat acest vaccin... Habar nu am... Nu mi-a spus nimeni ce vaccinuri mi s-au făcut... În principiu, le-am făcut pe toate, "în limita stocului"...
Însă, precum îmi amintesc, am avut oreion... Am avut și rubeolă... Asta înseamnă că nu mi-a fost administrat vaccinul ROR. (Acesta ar fi trebuit să mă protejeze de RUJEOLĂ(pojar) + OREION(parotidită epidemică) + RUBEOLĂ).
Pentru că nu știu dacă am primit sau nu acest vaccin, (cel mai probabil ar fi că l-am făcut, dar a fost apă de ploaie,) m-am înfuriat pe toți părinții care nu și-au vaccinat copiii împotriva pojarului... Dacă aș fi fost singurul cetățean al României căruia nu i s-a administrat acest vaccin, nu ar trebui să mă îngrijorez: nu aș avea de unde să iau boala!
De aceea mă întreb: de ce refuză părinții să-și vaccineze copiii?!
1. Nu știu nimic despre boala respectivă
Dacă cineva le-ar propune un vaccin care să-i protejeze de cancer, l-ar face toți. Ar sta la rând pentru el!
Dar oamenii nu știu că un procent semnificativ al celor care se îmbolnăvesc de rujeolă nu se mai vindecă, ci pleacă spre cele veșnice. Nu știu că - dintre cei care care par vindecați de rujeolă - unii se pomenesc, la cinci ani după așa-zisa vindecare, că li se transformă creierul într-un fel de zeamă, devin legume și mor. Nu știu că - în cazul adulților - cele trei boli și complicațiile lor sunt și mai agresive. Nu știu că - în cazul femeilor însărcinate - cele trei boli pot duce la pierderea fătului sau la nașterea unui copil cu malformații.
Nu știu că nu există tratament pentru rujeolă sau pentru celelalte două boli.
2. Le este frică de efectele secundare ale vaccinului
Unele dintre efectele secundare ale vaccinului sunt nu doar predictibile, ci și necesare. ROR este un vaccin ce trebuie să conțină virusuri atenuate. Dacă administrarea lui nu produce o formă ușoară de îmbolnăvire, înseamnă că imunizarea nu se va produce! Organismul nu produce anticorpi așa, pur și simplu, ci există o luptă la nivel celular și molecular, care se manifestă printr-o stare de rău, cu stare febrilă, oboseală, etc.
Uneori, viroza se manifestă mai agresiv și duce la complicații. Părinții nu știu toate aceste lucruri: ei știu doar că fiul sau fiica lor se simțea excelent înainte de administrarea vaccinului, iar ulterior nu se mai simte bine!
3. Părinții știu că vaccinul ROR a fost interzis în unele țări ale lumii
În Statele Unite a fost interzis pentru că există voci (exprimate într-o prestigioasă revistă medicală) care afirmă că vaccinul poate avea efecte secundare similare autismului.
Părinții știu toate aceste lucruri, presa are grijă să-i informeze. Există mai ales o anumită parte a presei, presa de kitsch, extrem de agresivă, formată din așa-ziși jurnaliști care știu exact câți morți au mai clipit după moarte, câte chipuri de sfinți au mai apărut pe gresia murdară din bucătăria unor femei și cum se sfâșie între ei moștenitorii unor vedete în încercarea de a-și împărți averea. Aceștia au grijă să-i informeze pe părinți în legătură cu toate părerile clarvăzătorilor legate de vaccin.
În schimb, n-ai vedea măcar odată un părinte care și-a vaccinat copilul cu un prospect în care să fie trecute toate datele legate de administrarea vaccinului: data fabricării, efecte secundare dorite, complicații nedorite, cum trebuie să acționeze în cazul apariției acestora, dacă pot administra copilului un sirop pentru tuse sau un antitermic sau vaccinul este incompatibil cu anumite medicamente.
4. Părinții sunt bombardați de informații
Părinții nu află informații numai din presă și de pe rețelele sociale. Ei își culeg informațiile și din surse colaterale: de la părinți, vecini și prieteni. Ei știu că vaccinul administrat pe cale orală se oferă - precum Sfânta Împărtășanie - cu aceeași linguriță. Aproape toți cunosc un copil care a rămas cu deficiențe locomotorii ca urmare a administrării antipolio. Medicii ar spune că e un preț mic față de apariția unei epidemii de poliomielită, dar afirmația este dificil de asimilat atunci când este vorba de propriul copil.
5. Părinții nu mai au încredere în companiile farmaceutice
Dacă ar apărea un motor care funcționează numai cu apă de la robinet, ce credeți că s-ar întâmpla?! Credeți că magnații petrolului ar sărbători?! Sau că ar plăti sume imense ca autoturismele care au la bază un asemenea motor să nu fie produse în serie?!
La fel și companiile farmaceutice, care au la bază un singur țel: profitul, nu ne-ar recomanda vreodată cel mai bun vaccin sau cel mai puternic antibiotic, ci pe cel mai profitabil!
Părinții știu acest lucru și nu mai au încredere.
Citește și
Partea I a articolului.
Rămâi alături de pagina
România de astăzi.